
Mexicaans eten is altijd al een grote favoriet geweest. Ik ben gek op guacamole, de smaak van komijn, jalapeno peper, knisperende mais en tortilla’s en taco’s!
In Nederland denken we bij taco’s al gauw aan de knapperige gefrituurde schelpen. Je weet wel, de dingen die direct breken als je een hap neemt waardoor de helft van je vulling er uit valt!
In Mexico kennen ze de gefrituurde tacoschelpen helemaal niet. Daar zijn taco’s gewoon de (kleine) tortilla’s die wij kennen, maar dan dubbelgevouwen. En zo gaan we ze met dit recept ook gebruiken.
Deze zachte taco’s met zoete aardappelvulling hebben een typisch Mexicaanse smaak, maar vlees, zure room en kaas zie je hier niet terug. Wel heel veel lekkere groenten, kruiden en plantaardige ‘kip’ stukjes. De limoen-avocado saus maakt het gerecht helemaal af en is echt om je vingers bij af te likken. Ik ben ontzettend gek op sausjes en sta er thuis dan ook om bekend dat ik na het eten met mijn vinger restjes saus van mijn bord of kommetje haal en opeet. Ja, dat doe ik ook wel eens in een restaurant, oeps! Compliment voor de chef zullen we maar zeggen..
In dit geval zullen de complimenten helemaal voor jou zijn, als je dit op tafel zet!
- 300 gram zoete aardappels
- 2 tomaten
- 1 flinke rode ui
- 3 tenen knoflook
- 1 jalapeno peper
- 175 gram veganistische ‘kip’ stukjes (Bijvoorbeeld van Vivera of Naturli)
- 1 theelepel Picadillo kruiden
- 2 theelepels komijnpoeder
- Snuf zout naar smaak
- Blik mais van 200 gram (uitlekgewicht 165 gram)
- Pak mini tortillawraps (8 stuks)
- Optioneel: verse koriander
- 1 rijpe avocado
- 75 gram ongezoete naturel plantaardige yoghurt (bijvoorbeeld soja yoghurt)
- 3 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels water
- 5 gram verse koriander
- Schil de zoete aardappels en snijd in kleine stukjes. Doe ze in een pan water en zet op het vuur. Kook tot de zoete aardappels zacht zijn en je er met een vork in kunt prikken. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten
- Pel de ui en knoflook en snijd het topje van de jalapeno peper. Hak alles fijn in een hakmolen en doe het mengsel in een wokpan.
- Hak de tomaten in grove stukken en doe ook in de wokpan.
- Zet de pan op hoog vuur en bak even aan terwijl je het goed blijft omscheppen. Als de tomaat zachter begint te worden zet je het vuur middenhoog.
- Voeg de ‘kip’ stukjes toe (maak de stukjes eventueel wat kleiner met je vingers als ze erg groot zijn) en voeg daarna ook de kruiden en het zout toe. Blijf goed omscheppen
- Spoel de mais af en giet af, voeg het toe aan het mengsel in de wokpan.
- Als de zoete aardappel zacht is giet je het af en voeg je het ook toe aan de wokpan. Schep goed om en draai het vuur laag. Laat nog even sudderen terwijl de smaken goed intrekken
- Snijd de avocado door en verwijder de schil en de pit. Doe het vruchtvlees samen met de yoghurt, limoensap, water en koriander in een hakmolen en maal goed door tot een dikke saus.
- Verwarm de mini tortillawraps stuk voor stuk kort in een droge koekenpan (of eventueel in de magnetron)
- Klaar om te serveren! Schep wat zoete aardappelvulling op een mini tortillawrap en schep er een flinke klodder saus op. Garneer eventueel met wat extra koriander. Vouw de zijkanten van de taco naar binnen (in de vorm zoals wij tacoschelpen kennen) en happen maar!
Eet smakelijk!
Tip: Heb je vulling en saus over? Lucky you! De vulling kan je de volgende dag prima weer opwarmen, of gewoon koud eten met een salade. Ook de saus is prima nog een dag in de koelkast houdbaar. Eet het bij de vulling, als saladedressing, of dip er worteltjes of stukjes komkommer in als snack.

Gek op Tex-Mex? Probeer dan zeker deze heerlijke vegan empanada’s eens!
Geef een reactie