”Maar als je plantaardig eet, wat eet je dan eigenlijk?” en ”Eet je dan heel de dag alleen maar groenten?” waren de vragen die ik vaker kreeg de laatste tijd. Als je nog onbekend bent met plantaardig eten, is het misschien lastig voor te stellen wat de mogelijkheden zijn, en of je dan nog steeds wel lekker kan eten. (spoiler alert: dat kan!). Daarom heb ik eens een dagje bijgehouden wat ik heb gegeten in een eetdagboek.
Dit deed ik op een maandag, mijn vaste vrije dag. Mijn vrije dagen zijn de dagen waarop ik regelmatig recepten test voor ontbijt en lunch. Als ik aan het werk ben heb ik daar niet echt de tijd voor, maar op maandagen en in het weekend lukt dat prima. Ik heb mijn maaltijden niet anders dan normaal gemaakt vanwege dit eetdagboek. Dus ja, je ziet me ook lekker snoepen! Kijk je mee wat ik at?
Maandag 13 juli
Een heerlijke zonnige en warme dag vandaag! Lekker om veel buiten te zijn en te genieten van het mooie weer. Op warme dagen eet ik graag makkelijke, snelle en koude gerechten. Groenten eten vind ik belangrijk (en lekker). Als mijn gerechten ook nog een beetje kleurrijk zijn (wat niet moeilijk is met veel groenten en fruit!) word ik daar helemaal vrolijk van. In dit eetdagboek deel ik dan ook hoeveel groenten ik binnen krijg. Vandaag was dat voor mij een gemiddelde portie.

Een vrolijk plaatje in dit eetdagboek! Normaal gesproken ontbijt ik met een halve liter groentesmoothie. Soms doe ik daar nog wat extra’s bij zoals een kom warme havermout of kokosyoghurt met noten en fruit.
Vandaag besluit ik een groentesmoothiebowl te maken. Een wat dikkere smoothie, die je bijna als een soort soep eet. Lekker verfrissend! Hier gebruik ik courgette, romainesla, diepvries mango en amandelmelk voor. Daarnaast voeg ik nog een eetlepel lijnzaad en een halve eetlepel kurkuma toe. Smaakt erg goed! Het recept vind je hier.
Ik neem een halve liter, afgetopt met zomerfruit (blauwe bessen en frambozen) en een zakje granola van het merk Oot. Deze granola is erg lekker!
Mijn smoothies maak ik altijd met meer groenten dan fruit, vandaag dus ook. Bij het ontbijt eet ik al 175 gram courgette en 100 gram romainesla. Lekker begin van de dag!

Vandaag lunch ik wat lichter. Als het warm is heb ik minder behoefte om zwaar te eten, en ik ben van plan om na de lunch nog een flink stuk te gaan wandelen. Dat vind ik niet zo prettig met een volle maag.
Ik heb nog twee tomaten liggen die nu echt op moeten, dus de keus is snel gemaakt. Ik halveer een pitabroodje en rooster de twee helften tot ze knapperig zijn. Die beleg ik met een mengsel van in blokjes gesneden tomaten, een klein beetje olijfolie, peper, zout en een beetje verse koriander. Normaal gesproken gebruik ik basilicum hiervoor, maar dat had ik nu niet in huis. Koriander smaakt ook prima!
Pitabroodjes vind ik zo lekker! Vaak ga ik voor volkoren pitabroodjes, maar als die er niet zijn neem ik ook genoegen met een simpele witte. Misschien niet de meest voedzame keus, maar ik vind dat mijn gezonde beleg een hoop goed maakt!

Na mijn wandeling van een uur heb ik wel trek gekregen! Ik neem 2 verse Medjoul dadels die ik vul met een beetje amandelpasta en kaneel. Makkelijk, snel, gezond en super lekker! Een grote kop thee erbij, en even relaxen.
Vanavond maak ik een gerecht waar mijn man en ik allebei gek op zijn. Voorheen maakte ik dit voor mijn man met kip en voor mezelf vegan. Toen mijn man merkte dat de vegan variant net zo smaakte als de vlees variant, is hij ook over gegaan op de vegan versie. Als ik even niet weet wat ik moet maken, dan maak ik dit gerecht. Altijd goed. Iedereen heeft wel zo’n gerecht om op terug te vallen, dit is die van mij!
Ik maak een soort salade van geraspte wortel, geraspte biet, geprakte avocado, limoensap, verse koriander, peper en zout. Daar bak ik vegan krokante schnitzels van Vivera bij, die we na het bakken in reepjes snijden. Eén schnitzel voor mezelf en twee voor mijn man. Wat miniwraps opwarmen, en we kunnen van start. De miniwraps vullen we met salade en krokante schnitzelreepjes, en daar gaat nog lekker wat Sriracha saus op. Ik eet er drie. Smullen! Dit staat binnen een kwartier op tafel en stelt nooit teleur!

Na het diner heb ik regelmatig trek in wat zoets, zo ook vandaag weer. Ik had vegan koeken besteld bij Vegan Crumble Cookie, een bedrijfje waar je lekkere grote vegan koeken kan bestellen die thuisbezorgd worden. Ik vind het superleuk om dit soort producten te testen. Het zijn geen gezonde koeken, maar soms moet dat kunnen. We warmen de koeken nog even kort op zodat de chocolade er bijna uitloopt als je een hap neemt. Mega lekker! Dit is overigens de Red Velvet Cookie. Goede afsluiting van de dag!
Gedurende de dag drink ik alleen water en thee (groene en witte thee).
Dit was mijn eetdagboek op een vrije dag! Hopelijk vond je het leuk om mee te kijken. Een eetdagboek van een werkdag volgt binnenkort ook.
Geef een reactie