
Dit kleine aardbeientaartje is echt ideaal voor een feestelijke gelegenheid. Het heeft me drie pogingen gekost om het recept precies goed te krijgen, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Wat een plaatje! Een heerlijke vanille custardvulling, een mooi amandelspijslaagje, verse aardbeien (pak de meest rode en rijpe aardbeien die je kunt vinden!) en een stevige koekbodem.
Mijn aardbeientaartje is zeer laag in suikers, kan volledig glutenvrij zijn (let goed op de havermout en custardpoeder, dit verschilt per merk) en is gemaakt zonder dierlijke ingrediënten. Geen vreemde toevoegingen, gewoon lekker natuurlijk. Een zomers, gezond taartje! Wil je toch een beetje uitpakken? Serveer er dan wat vegan slagroom bij.
Bodem:
- 60 gram havermout
- 40 gram amandelmeel
- 25 gram gesmolten kokosolie
- 30 milliliter amandelmelk
- 1 eetlepel lijnzaad
- 2 eetlepels water
- Halve theelepel kaneel
- snufje zout
Spijs:
- 35 gram dadels zonder pit
- 25 gram amandelmeel
Custardvulling:
- 15 gram custardpoeder
- 1 vanillestokje
- 225 milliliter ongezoete amandelmelk
- 4 eetlepels ahornsiroop
Topping:
- Verse aardbeien
- Optioneel: vegan slagroom, zoals soja topping
- Bekleed de bodem van een kleine springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met een neutrale olie of vegan boter. Verwarm de oven voor op 180 graden
- Maal voor de bodem de havermout tot fijn meel en meng dit met het amandelmeel, gesmolten kokosolie, amandelmelk, kaneel en zout.
- Meng het lijnzaad en water door elkaar en laat dit even vijf minuutjes intrekken. Voeg het dan toe aan het mengsel voor de bodem en meng alles goed door elkaar.
- bekleed de bodem en de zijkanten van de springvorm met het deeg, druk het stevig aan. Bak de bodem voor 20 minuten op 180 graden en laat daarna afkoelen.
- Maal intussen voor de spijslaag de ontpitte dadels met het amandelmeel tot een dikke pasta. Zet dit apart.
- Maak de vanillecustard door het custardpoeder samen met de amandelmelk en ahornsiroop in een pannetje te doen. Snijd het vanillestokje door, schraap het merg er uit en voeg aan het pannetje toe.
- Verwarm de ingrediënten nu op middenhoog vuur totdat de custard wat begint in te dikken. Blijf telkens goed roeren. Als de custard begint in te dikken zet je het vuur uit. De custard dikt nog in als het afkoelt, dus laat het niet te lang doorkoken.
- Pak nu de taartbodem in de springvorm erbij. Verdeel daar met je vingers het amandelspijs over, dus een klein beetje aan.
- Verdeel de custardvulling over het amandelspijs en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel.
- Snijd enkele aardbeien door de helft en verdeel deze over de custardvulling.
- Dek het taartje af met plastic folie en laat het taartje in de koelkast nog minimaal 2-3 uur opstijven.
- Serveer het optioneel met vegan slagroom, zonder is ook heerlijk!
Geniet ervan!

Hoi! Ik ben nu je taart aan het maken, tot nu toe smaken alle onderdelen heerlijk (ik maak m zo af). Ik denk alleen wel een verwarrende fout te hebben gezien bij punt 8, moet dit zijn ‘pak’ ipv ‘bak’? Het duurde even voor ik het zag. Verder superleuk bedacht allemaal en geweldig dat alles vegan is.
Groetjes,
Ellen
Hoi Ellen,
Dank je wel voor je berichtje! Je hebt helemaal gelijk, het moet inderdaad ‘pak’ zijn. Ik heb het gelijk aangepast, dank je voor je oplettendheid!
Hopelijk is het verder allemaal gelukt met bakken. Ik ben heel benieuwd of het je heeft gesmaakt! Toch nog een beetje zomer in huis met dit taartje.
Dank je voor je compliment! Er komen nog veel meer lekkere vegan gebakjes en gerechten bij op de website. Smullen!
Groetjes, Chantal