
Wist je dat het super makkelijk is om zelf crackers te maken? Mijn crackers zijn uiteraard helemaal plantaardig, maar ook glutenvrij. Waarom ik dit superfood crackers noem? Vanwege de voordelen van lijnzaad en chiazaad, maar ook vanwege de havermout!
Nu ben ik niet zo gevoelig voor de superfood hype, maar toch bevatten deze drie ingrediënten flink wat voordelen. Zo is havermout een bron van langzame koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel niet zo snel piekt. Daarnaast is het rijk aan vezels en diverse mineralen zoals magnesium en ijzer. Lijnzaad en chiazaad zijn beiden een bron van omega-3 vetzuren, die de meeste mensen onvoldoende binnen krijgen. Daarnaast bevatten ze veel eiwitten (chiazaad bevat 9 verschillende aminozuren), mineralen en flink wat vezels. Chiazaad zet uit als het in contact komt met water, en geeft een verzadigd gevoel. Het vult dus goed!
Uiteraard zijn zogenoemde superfoods geen vervanging voor andere producten zoals groente en fruit, maar ze vormen wel een mooie en gezonde aanvulling op je plantaardige eetpatroon. Daarom gebruik ik ze graag. Daarnaast zijn deze crackers gewoon erg lekker! Vooral belegd met geprakte avocado met een beetje peper en zout. Wat is jouw favoriete cracker-beleg?
- 4 eetlepels gebroken lijnzaad
- 1 eetlepel chiazaad
- 40 gram havermout
- 40 gram kikkererwtenmeel (bijvoorbeeld deze)
- 1 theelepel uipoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- Halve theelepel zout
- 150 milliliter water
- Meng alle ingrediënten door elkaar en laat ongeveer 10 minuten staan, totdat het een wat meer compacte massa is geworden. Het water trekt dan in het meel en de zaadjes.
- Verwarm intussen de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Na 10 minuten intrekken verdeel je het mengsel over de bakplaat, spreidt het met een lepel dun uit (zo dun als je je crackers wil hebben) in de vorm van een vierkant of rechthoek.
- Snijd dan met een mes de vorm van de crackers in het mengsel. Ik ga meestal voor 6 crackers, maar wil je kleintjes (voor bij de borrel bijvoorbeeld), dan kan je ze ook kleiner snijden. De inkepingen zorgen ervoor dat je ze straks makkelijk kan breken.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de crackers 30-35 minuten op 175 graden totdat ze licht bruin beginnen te kleuren. Laat ze na het bakken goed afkoelen op de bakplaat. De crackers worden knapperiger tijdens het afkoelen, al blijft de binnenkant iets zachter.
Bewaar de crackers niet in een luchtdichte verpakking, ze worden dan erg zacht! Wil je ze redelijk knapperig houden, dek ze dan niet af.

Hoi Chantal,
Kan ik het chia zaad vervangen door bijvoorbeeld sesamzaad of maanzaad?
Dank voor je reactie,
.groeten Laura
Hoi Laura!
Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het zou wel moeten kunnen.
Gebroken lijnzaad en chiazaad zorgen voor een goede binding. In mijn recept gaat maar relatief weinig chiazaad, de meeste bindkracht komt bij het lijnzaad vandaan.
Als je wel de hoeveelheid lijnzaad aanhoudt en alleen het chiazaad vervangt, verwacht ik dat het helemaal goed komt!
Veel bakplezier gewenst!
Groetjes, Chantal
Deze ga ik zekerneens maken, dank voor het recept. Is kikkererwtenmeel evt te vervangen door ander gv meel (geen amandelmeel)?
Hoi Diana!
Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik verwacht dat ander meel ook prima lukt. De chiazaadjes en lijnzaadjes zorgen namelijk voor een goede binding.
Je zou bijvoorbeeld havermeel (havermout zelf heel fijn malen kan ook!) of boekweitmeel kunnen gebruiken. Dit is qua structuur het meest vergelijkbaar met kikkererwtmeel.
Laat je weten of het is gelukt? Veel bakplezier!
Groetjes, Chantal