
In de categorie Vegan Twist geef ik een plantaardige draai aan bekende gerechten die traditioneel gezien gemaakt worden met dierlijke producten. Helemaal niet nodig. Ik laat je met dit recept zien hoe het ook kan!
Sinds mijn man en ik in Spanje zijn geweest vijf jaar geleden, maak ik af en toe paella. Voorheen koos ik voor zeevruchten, nu maak ik dus een vegan variant. De vegan paella is eigenlijk nog smakelijker, vind ik zelf! De artisjok heeft een beetje een vlezige structuur. De kleuren van de paprika en de doperwtjes steken lekker af bij het gele van de saffraan. Niet alleen lekker, maar ook mooi om te zien!
Paella heeft wel iets weg van risotto, maar is qua structuur wat droger. Daarbij hoor je eigenlijk de bodem een klein beetje te laten aanbakken (niet zwart blakeren!), zodat de onderkant krokant is. Soccarat, zo noemt men dat. In Spanje wordt dat vaak beschouwd als het lekkerste van de paella. Om dit te laten slagen moet je het op lager vuur bereiden, niet te veel roeren en vooral een lange adem hebben. Wij aten paella bij lokale mensen, die hun paella de hele dag op een heel laag vuurtje hadden staan.
Paella in zijn traditionele versie is misschien lastig om te perfectioneren, zeker als je niet heel de dag in de keuken wil staan. Maar heel eerlijk: het smaakt ook heerlijk als je het niet op de traditionele manier maakt, maar op de snelle manier. Dat is wat ik doe in dit recept. Iets meer vocht, middelhoog vuur en af en toe roeren om aanbakken te voorkomen.
Het resultaat is een paella bomvol smaak, gevuld met lekker veel groenten. Wat mij betreft de lekkerste vegan paella!
- 1 grote rode ui
- 4 tenen knoflook
- 3 tomaten
- 1 eetlepel bouillonpoeder (ik gebruik deze)
- 350 milliliter water
- 170 gram paellarijst (of eventueel risottorijst)
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 240 gram artisjokharten (uit blik, uitlekgewicht)
- 10 kleine draadjes saffraan
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 150 gram doperwtjes (diepvries)
- eetlepel citroensap
- Optioneel: theelepel olijfolie en een theelepel chilivlokken
- Pel de sjalotten en knoflook en hak alles fijn in een hakmolen of met een mes. Snijd de tomaten in blokjes.
- Doe de gehakte sjalotten, knoflook en tomaten in een grote wok of paellapan en bak dit op een middenhoog vuur. Schep af en toe om.
- In de tussentijd doe je het water en bouillonpoeder in een steelpannetje. Verwarm dit goed, het hoeft niet te koken. Als het goed warm is zet je het vuur uit.
- Voeg de paellarijst toe aan de wokpan, bij het tomatenmengsel. Laat dit even kort bakken terwijl je het regelmatig omschept.
- Voeg daarna met een grote soeplepel een schep bouillon toe aan de wokpan, zodat de rijst en het tomatenmengsel een beetje onder staan. Zeg het vuur iets lager en laat dit sudderen, net zolang tot bijna al het vocht is opgenomen. Roer heel af en toe eens door. Voeg dan weer een schep bouillon toe en laat het weer sudderen.
- Voeg de draadjes saffraan en het gerookt paprikapoeder toe aan de paella. Roer door en laat weer sudderen. Telkens als het vocht bijna verdampt is voeg je wat bouillon toe.
- Spoel in de tussentijd de artisjok af, giet het af en snijd in stukken. Verwijder de zaadlijst van de paprika en snijd de paprika ook in stukjes. Voeg de groenten toe aan de paella. Voeg ook de doperwtjes toe aan de paella. Roer alles goed door elkaar.
- Als het goed is heb je vrijwel geen vocht meer over in de paella. Voeg eventueel het laatste beetje bouillon toe en laat nog even sudderen tot de paella wat droger wordt. De paella is klaar als de rijst zacht is en de bouillon vrijwel helemaal opgenomen is.
- Voeg als laatste het citroensap en eventueel de olijfolie toe. Roer alles door elkaar. Serveer direct.
Geef een reactie