
Basilicumhummus at ik een tijdje geleden voor het eerst op een verjaardag (toen het weer even kon!). Volgens mij kwam het bij de Jumbo vandaan. Ik vond het zo lekker dat ik bijna de hele inhoud van het bakje opat (ik ben zo iemand die niet kan stoppen met hapjes eten op verjaardagen).
Het is natuurlijk super simpel om dit gewoon zelf te maken thuis. Gebruik je eigen favoriete basisrecept voor hummus, en voeg er flink wat verse basilicum aan toe. Ik maak mijn hummus het liefst met zo min mogelijk olie. Mijn hummus is nog steeds lekker smeuïg door het gebruik van citroensap en wat extra water, maar is dus niet zo vet. Zo wordt hummus gelijk een stuk lichter en gezonder. Ik voeg graag nog wat edelgist toe voor een extra hartige smaak, maar als je dit niet in huis hebt kan je het prima weglaten.
Het resultaat is zo lekker! Perfect voor rijstzoutjes of volkoren toastjes om om groentesticks in te dippen. Maar ook heerlijk voor op brood uiteraard. Deze basilicumhummus doet het bijvoorbeeld goed op een broodje met wat zongedroogde tomaatjes en rucola. De hummus blijft een paar dagen goed in de koelkast, maar de smaak van de verse basilicum is het lekkerst als je het binnen twee dagen opeet.
- 130 gram kikkererwten (uitlekgewicht)
- 30 gram verse basilicum
- 3 eetlepels tahin
- 2 eetlepels citroensap
- Heel klein gepeld teentje knoflook
- 3 eetlepels water
- 1 theelepel olijfolie
- Peper en zout
- Optioneel: 2 eetlepels edelgist
- Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
- Doe de kikkererwten in een hakmolen samen met alle andere ingrediënten en maal fijn tot een dikke gladde massa.
- Proef tussendoor of er nog wat extra peper en zout nodig is.
Eet smakelijk!

Ben je gek op humus? Check dan ook eens mijn recept voor gemarineerde tomaat-zwarte olijfhummus en pompoen-kurkumahummus of voor bietenhummus en avocadohummus
Geef een reactie