Plantaardig koken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, en hoeft opzich ook helemaal geen vreemde plantaardige producten te bevatten. In de supermarkt heb je al zoveel verschillende opties om je gerechten super lekker te maken!
Toch zijn er een aantal producten die je niet in de supermarkt kunt krijgen, maar die sommige gerechten nét even af maken of wat bijzonders toevoegen.
Ik laat je graag zien welke bijzondere plantaardige producten ik gebruik!
Eén van mijn favoriete plantaardige producten, ik gooi dit spul overal in! Verwar het niet met gist wat je gebruikt om brood mee te bakken, dat is echt wat anders. Normale gist is geactiveerd en laat daardoor je brood rijzen. Dat kan edelgist niet, het is een inactieve gist.
Als je edelgist voor het eerst ziet zul je er niet wild van worden. Wie ooit een goudvis heeft gehad zal opmerken dat het eigenlijk best wel wat lijkt op visvoer. Dus.. tot zover niet heel aantrekkelijk, nee.
Toch heeft edelgist heel veel voordelen. Het grootste voordeel wat mij betreft, is dat het een beetje een hartig, kaasachtig smaakje heeft. Nee, het heeft niet dezelfde structuur als kaas en als je het zo droog uit de pot eet (geen aanrader, ik stikte zowat) zal je het ook niet direct met kaas vergelijken. Maar door je gerechten heen zal je de smaak wel opmerken en associëren met kaas!
Daarbij bevat het heel veel vitaminen en mineralen. Onder andere vitamine B1, B2, B3, B6 en B11. B-vitaminen geven je meer energie, dragen bij aan een gezond immuunsysteem, zijn goed voor de groei van haar en nagels en houden je huid gezond. Edelgist bevat daarnaast veel plantaardig eiwit.
Je kunt de gist het beste niet verhitten boven de 40 graden om de vitaminen zoveel mogelijk te behouden. Gebruik het dan in salades, pesto of over je broodbeleg. Verhit je het wel, net als in sommige van mijn recepten, dan heb je wel het kazige smaakje, maar wat minder voedingsstoffen. Laat dat je vooral niet tegenhouden!
Edelgist koop je bij zaken online, bij natuurvoedingswinkels of bij Holland & Barrett. Bij die laatste koop je een zak van 200 gram (hier doe je heel erg lang mee, een eetlepel edelgist is 8 gram!) voor ongeveer 4 euro.
Dit is een plantaardig alternatief voor gelatine, gemaakt van zeewier. Nu zal je misschien niet heel vaak gelatine, maar je kan er wel een heerlijke plantaardige cheesecake mee maken! En persoonlijk vind ik de gedachte aan gemalen botten (wat in normale gelatine zit) in mijn taart gewoon niet fijn. Daarom gebruik ik dit! Het is verkrijgbaar in poedervorm in zakjes. Zuinig in gebruik, want agar agar is ongeveer vier keer zo sterk als bindmiddel dan normale gelatine. Je gebruikt ongeveer 1 zakje (7 gram) voor een liter vloeistof.
Voeg agar agar toe aan je product en breng het zachtjes aan de kook terwijl je goed blijft roeren om klontjes te voorkomen.
De hitte activeert het mengsel en is dus echt nodig. Laat het niet te lang doorkoken, dan verliest het juist weer zijn kracht. Het product begint te stollen bij een hogere temperatuur dan gelatine, je gerecht hoeft dus niet uren in de koelkast om op te stijven. Ideaal! Wel goed om te weten, na een dag of 2-3 begint de bindkracht af te nemen. Maar als je net als ik bent, gaat je cheesecake toch geen 3 dagen mee!
Ook goed om te weten: het werkt iets minder sterk als je het gebruikt samen met fruit wat eiwitten sneller afbreekt, dus ananas, kiwi en papaja, of met zuur fruit zoals citroenen.
Verkrijgbaar bij de toko of online. Eén zakje kost ongeveer een euro en kan je behoorlijk lang bewaren.

Dit superfijne, spierwitte en glutenvrije meel of bloem wordt gemaakt van de cassavewortel en wordt voornamelijk gebruikt als bindmiddel. Je proeft, ruikt en ziet er niets van terug in je gerechten. Het geeft een lekker luchtig resultaat.
Het wordt geactiveerd door hitte, dus voeg het zetmeel toe aan je gerecht en breng aan de kook terwijl je blijft roeren. Al snel zal je merken dat de structuur dikker wordt. Als bindmiddel zou je in feite net zo goed maïzena of arrowroot kunnen gebruiken.
Wat tapiocazetmeel uniek maakt, is dat je vloeistoffen er een soort stroperige structuur van kunnen krijgen (als je wat meer gebruikt), een soort structuur als van gesmolten kaas.. en dat is precies waar ik het graag voor gebruik! Gecombineerd met een plantaardige melk en edelgist maak je hier gemakkelijk een soort plantaardige kaassaus mee. Zeker het proberen waard!
Voor een halve kilo zetmeel betaal je vaak rond de 2 euro bij natuurvoedingswinkels, de toko of online. Dit blijft heel lang houdbaar.

Een aparte onder de plantaardige producten! Dit wordt ook wel Indiaas zwart zout genoemd (ookal is de kleur meer lichtroze gek genoeg).
Wat maakt dit zout nu zo bijzonder? Het heeft een aparte zwavelachtige geur en smaak wat lijkt op ei. Ideaal dus voor gerechten waar je echt de eismaak wil laten terugkomen maar geen ei wil gebruiken. Denk aan quiche of een tofu scramble (in plaats van scrambled eggs). Ook lekker in curries, salades of over je broodje avocado of hummus. Kala Namak smaakt wat minder zout dan gewoon keukenzout.
Waar koop je het? Online, bij natuurvoedingswinkels of bij de toko. Bij de toko koop je 100 gram al voor 1 euro!

Hoewel het veel gedoe lijkt om deze producten online te bestellen, zal je zien dat het uiteindelijk wel loont. De producten gaan erg lang mee en zijn niet bijzonder prijzig. Even één keer een kleine moeite, en je kan maanden vooruit met deze producten waarmee je super lekkere gerechten op tafel tovert.
Nu we deze producten besproken hebben, hierbij nog één bijzonder product waarvoor je niet online hoeft te bestellen:
Aquawatte? Precies, dat dacht ik ook toen ik er voor het eerst over las. Nooit van gehoord, en nooit gezien in de supermarkt.
Klopt ook, het wordt niet los verkocht. Hiermee wordt namelijk het vocht uit een pot kikkererwten of linzen bedoeld. Geen grap!
Wat maak je hier dan mee? Je kan het opkloppen samen met wat suiker, net als eiwit. Betekent dus dat je er heerlijke merengue mee kan maken! Taart, schuimpjes, mousse.. Er zijn zat mogelijkheden.
Net als bij eiwit voeg je een klein zuurtje toe om het stabieler te maken (citroensap of appelciderazijn). Vooral geen vet toevoegen en werken met een vetvrije kom (glas of rvs werkt makkelijker dan plastic) en garde/mixer.
Wil je de opgeklopte aquafaba nog bakken? Doe dat dan op heel lage temperatuur (niet hoger dan 100 graden), anders stort het in elkaar.
Je kan aquafaba overigens niet gebruiken als eiwit als je een eitwit omeletje wil bakken. Dat werkt helaas niet.
Wil je weten hoeveel aquafaba er in een pot kikkererwten zit? Kijk dan naar het gewicht en het uitlekgewicht. Het verschil tussen die twee is de hoeveelheid vocht. Als je iets wil maken met aquafaba is het dus handiger om voor blikken of potten te kiezen met zoveel mogelijk vocht, zodat je niet meerdere blikken of potten moet openen en met al die kikkererwten of linzen blijft zitten.
Zorg daarnaast voor zo min mogelijk toevoegingen en conserveermiddelen. Het enige wat er in hoeft te zitten is water en misschien een klein beetje zout!
Liever helemaal geen toevoegingen? Week dan je kikkererwten of linzen in water en kook ze in datzelfde water. Vang het vocht op als je het afgiet en je hebt aquafaba zonder enige toevoegingen.
Wil je het niet gelijk gebruiken, bewaar het dan in de koellast (maximaal 3 dagen) of vries het in voor later.
Wat zijn jouw favoriete bijzondere plantaardige producten?
Geef een reactie