
Geen zin in pindakaas op brood en alle soorten hummus inmiddels ook wel gezien? Ga dan eens voor Muhammara! Een heerlijke spread uit het Midden-Oosten op basis van geroosterde rode paprika, walnoten en granaatappel. Ook heel geschikt als dip voor verse groenten of brood, voor bij de borrel. Mijn favoriet: op een geroosterd pitabroodje gecombineerd met plakjes avocado en wat granaatappelpitjes. Heerlijk!
Ik maak mijn muhammara zonder olie. Zo blijft het veel lichter, terwijl je niet inlevert op smaak. Het gebruik van granaatappel melasse kan ik je van harte aanraden. Het is een heel specifieke, lichtzuur-zoete smaak. Ook heerlijk in je saladedressing bijvoorbeeld. Heb je dit niet in huis of denk je dat je een flesje niet gaat opmaken, vervang het dan door balsamicoazijn en ahornsiroop. Niet helemaal hetzelfde, maar wel heel erg lekker!
Je zelfgemaakte muhammara blijft in de koelkast makkelijk een paar dagen goed. Hier blijf je van snoepen!
- 2 rode paprika’s
- 30 gram rauwe ongezouten walnoten
- 3 theelepels granaatappel melasse (eventuele vervanger: 2 theelepels balsamicoazijn en 1 theelepel ahornsiroop)
- 1 flinke theelepel komijnpoeder
- Heel klein teentje knoflook (gepeld)
- Zout, peper en chilivlokken naar smaak
- Optioneel: granaatappelpitjes (vers kan, uit de vriezer is makkelijker)
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de paprika’s door de helft en verwijder voorzichtig de zaadlijsten.
- leg de halve paprika’s op je bakplaat met de snijkant naar beneden. Rooster de paprika’s 35-38 minuten in de oven op 180 graden (voorverwarmen hoeft niet).
- Haal de paprikahelften met een tang uit de oven en stop ze in een schoon plastic zakje (boterhamzakje of pedaalemmerzakje werkt prima). Bind dit dicht en laat het even een paar minuten ‘uitzweten’. Dit helpt om het vel makkelijk te verwijderen.
- Haal de paprikahelften na een paar minuten uit het zakje. Peuter voorzichtig het vel er van af en gooi dit weg.
- Pureer de ontvelde paprika met walnoten, granaatappelmelasse, knoflook, komijnpoeder, peper, zout en chilivlokken in een hakmolen fijn.
- Serveer de spread eventueel met wat granaatappelpitjes.
Eet smakelijk!
Tip: Vind je het zonde om je oven te gebruiken voor 2 paprika’s? Combineer het maken hiervan dan met het bereiden van je diner. Maak je bijvoorbeeld mijn plaattaart, nacho’s of Moussaka, schuif je bakplaat met paprika’s er dan bij. Eerst lekker eten natuurlijk, daarna maak je de muhammara af. Heerlijk voor bij de lunch de volgende dag!
Geef een reactie