
In de categorie Vegan in 5 or less deel ik de meest simpele recepten met je, die slechts 5 ingrediënten bevatten. Soms zelfs minder!
De laatste anderhalve maand heb ik weer wat meer focus op gezond plantaardig eten. Waar ik voor de kerstperiode regelmatig vegan gebakjes, koeken, vleesvervangers en vegan kazen bestelde om uit te proberen (naast veel groente en fruit uiteraard), merk ik dat ik daar de laatste tijd minder zin in heb. Nu kies ik liever weer voor simpele en gezonde ingrediënten die goed voor mijn lijf zijn. Iets wat ik de laatste tijd veel heb gemaakt als ontbijt (naast mijn groente smoothies) chiapudding. Super simpel, gezond, en lekker met allerlei soorten fruit. Hierbij deel ik graag mijn recept voor kokos-chiapudding met kiwi met je!
kokos-chiapudding is eigenlijk niets meer dan wat kokosmelk (ik gebruik altijd de light variant, die veel minder vet is), chiazaadjes (een goede bron van vezels, omega-3 vetzuren, plantaardige eiwitten en optioneel een klein scheutje ahornsiroop en/of vanille extract. Een nachtje in de koelkast zetten, en je hebt een lekkere soort ‘pudding’ die niet te dik is. Chiapudding vult super goed en geeft lekker veel energie! Tegenwoordig kan je chiazaadjes ook gewoon in de supermarkt krijgen. Lekker makkelijk dus!
Om je kokos-chiapudding af te maken schep je er vlak voor het eten gewoon wat vers fruit op. Ik probeer hier zoveel mogelijk mee af te wisselen. Mijn nieuwe favoriete fruitsoort bij de kokos-chiapudding op dit moment is groene kiwi, maar probeer vooral ook eens appel (met kaneel!), banaan, kers, mango, blauwe bessen of peer.
Ingrediënten voor 3 porties
- 160 milliliter kokosmelk light (uit blik)
- 30 gram chiazaad (gemalen of ongemalen kan allebei, lees de tip onder het recept)
- Optioneel: halve theelepel vanille extract
- Optioneel: theelepel ahornsiroop
- 6 rijpe kiwi’s
Je maakt het zo!
- Doe alle ingrediënten behalve de kiwi’s bij elkaar en roer door goed. Verdeel over 3 glaasjes of kleine schaaltjes, dek ze af en zet ze in de koelkast. Laat de chiapudding een nachtje opstijven in de koelkast.
- De volgende ochtend haal je een glaasje chiapudding uit de koelkast. Schil twee kiwi’s en snijd ze in stukjes, schep dit op de kokos-chiapudding en eet direct.
Tip!
- De overige glaasjes kokos-chiapudding kan je gewoon in de koelkast laten staan tot gebruik. Het blijft gemakkelijk een aantal dagen goed. Schep de kiwi hier pas op als je het gaat eten.
- Wist je dat je lichaam de gezonde vetzuren (omega-3 vetzuren) uit de chiazaadjes beter kan opnemen als je ze eerst maalt of stampt? Dit kan je doen in een koffiemolen of met een vijzel. Houd er rekening mee dat, eenmaal gemalen, de zaadjes niet lang houdbaar zijn. Maal dus alleen de hoeveelheid uit het recept en geen extra zaadjes voor later gebruik.
- Waar koop je chiazaad? Een aantal supermarkten zoals Albert Heijn verkopen dit gewoon, maar ook bij Holland & Barrett kan je prima terecht.
Eet smakelijk!
Gek op chiapudding? Probeer dan ook mijn kokos-chiapudding met mango, framboos en gepofte quinoa!
Geef een reactie