
De reis naar een meer plantaardig eetpatroon is voor mij een jaar of 9 geleden begonnen toen ik te zwaar was en niet lekker in mijn vel zat. Ik wilde me beter voelen, en begon te leren over wat eten en bewegen met je lichaam kunnen doen, welke voedingsstoffen er in je eten zitten, en ook de nadelige kanten van voeding. Daardoor begon ik een aantal dingen in mijn leven te veranderen.
Meer sporten, meer groenten en fruit, meer volkoren producten. Dit voelde goed, en ik wilde meer plantaardigheid.
Het was in die tijd dat ik mijn eerste pak amandelmelk kocht en begon om één of twee keer per week geen vlees te eten. Kleine stappen, maar het begin was er.
Gedurende de jaren die volgden heb ik me steeds meer verdiept in plantaardig eten. Geleidelijk aan ben ik telkens een beetje minder dierlijke producten gaan gebruiken, en steeds meer groente en fruit.
Ik voelde me hier superfijn bij!
Vegetarisch koken vond ik een eitje. Helemaal plantaardig koken was wel een uitdaging, maar het wakkerde wel mijn creativiteit aan.
Pinterest werd favoriet om nieuwe recepten uit te zoeken en met alle plantaardige producten die op de markt werden gebracht, werd het plantaardig koken makkelijker en leuker.
Inmiddels is het merendeel van de maaltijden die ik zelf maak plantaardig en kost het steeds minder moeite. Plantaardig koken geeft me plezier! En als je denkt dat het niet lekker is, think again!
Zelfs mijn man, die gek is op vlees en melk, vindt mijn plantaardige gerechten heerlijk! Ik ben superblij dat ik deze stappen heb gezet. Ik voel me beter dan ooit, en geloof dat (meer) plantaardig eten de toekomst is voor mens, dier en milieu.
Wil jij ook een stap maken naar een meer plantaardig eetpatroon, hoe klein dan ook? Maar weet je eigenlijk niet zo goed waar te beginnen? Het hoeft gelukkig niet heel moeilijk te zijn. Begin eens met één kleine aanpassing, en als je daar na een week of drie aan gewend bent voeg je de volgende toe. Op deze manier kun je binnen een paar weken al een flinke verandering gemaakt hebben!
Mijn beste tip om een meer plantaardig eetpatroon te creeëren is vrij simpel: voeg in elk gerecht zoveel mogelijk groenten toe. Het geeft kleur en smaak aan een gerecht, het is goed voor je lijf, en je kan er veel van eten zonder tonnetje rond te worden. Ook belangrijk!
Hoe je dat doet? Zo bijvoorbeeld:
- Voeg een groentesmoothie (met een klein beetje fruit) toe aan je ontbijt, eet een broodje met avocado, rasp wat wortel door je havermout en eet dit met noten, appel en kaneel (carrot cake havermout!)
- Maak voor de lunch een soep met veel groenten, een salade, of stop groenten zoals spinazie, stukjes paprika, avocado of komkommer in je tortillawrap of op je brood. Neem wat gesneden groenten mee, zoals wortels, radijsjes of tomaatjes om op te snacken tussendoor.
- Pastagerechten, curry’s, soepen, quiches en risotto’s zijn makkelijk om ramvol groenten te stoppen, ook restjes groenten.
Spaghetti met tomatensaus is bijvoorbeeld heerlijk met spinazie, prei en kastanjechampignons erdoor. Risotto kan met doperwten, stukjes groene asperge en blokjes pompoen erdoor. Of wat dacht je van Thaise curry met mais, paksoi, rode paprika en taugé?
Groenten als extra bijgerecht is een andere manier. Bijvoorbeeld frisse komkommerschijfjes bij de nasi of een groene salade met tomaatjes, pijnboompitjes en balsamicoazijn bij je pastagerecht. Of wat dacht je van gegrilde groene asperges naast je ovenschotel?
Tot slot zijn er nog de groente vervangers die sinds kort veel te verkrijgen (of zelf te maken!) zijn. Bloemkoolrijst, broccoli rijst, lasagnebladen van pompoen, noedels van courgette..
Hoewel ik niet zou aanraden om helemaal geen (volkoren) granen meer te eten, kan het geen kwaad om ze af en toe eens te vervangen voor groente. Of kies bijvoorbeeld voor een deel zilvervliesrijst en een deel bloemkoolrijst in je roerbakgerecht. Of een lasagne met 1 laag pastabladen en 1 laag plakken van aubergine.
Het leukste is gewoon om hier mee te spelen. Houd je wat rode paprika over? Eet het in reepjes gesneden als snack. Wat spinazie over? Kan altijd in je smoothie. Diepvriesgroenten zijn ook ideaal, omdat je gewoon wat uit de verpakking kunt halen en de rest in de vriezer laat.
Zelf vind ik het leuk om te koken in alle kleuren van de regenboog. Het voordeel hiervan is dat je zo heel veel verschillende soorten groenten eet. Niet alleen fijn voor de variatie in smaak, maar ook voor alle voedingsstoffen die je hiermee binnen krijgt. Je lichaam gaat je dankbaar zijn!
Meer fruit eten is misschien je volgende stap naar een meer plantaardig eetpatroon. Vergeet jij je fruit regelmatig en vis je op vrijdag weer eens een mandarijn uit je tas die er heel de week in heeft gezeten? Been there, done that..
Fruit wordt nog wel eens vergeten omdat je het niet altijd even makkelijk verwerkt in je gerechten.
Waar je fruit wel makkelijk kunt toevoegen is je ontbijt: plantaardige yoghurt of havermout met aardbeien, blauwe bessen, stukjes appel of blokjes mango bijvoorbeeld.
Maar ook als je inmiddels de groente smoothies geprobeerd hebt krijg je al gauw wat meer fruit binnen.
Als je het als tussendoortje op je werk wilt eten helpt het als je het al hapklaar mee neemt.
Niet iedereen heeft tussen alle vergaderingen en afspraken door de tijd om eens even een mandarijn te gaan pellen. En dat is ook niet erg!
Lekker thuis die ananas in stukken hakken dus en meenemen in een bakje, of kies voor een bakje druiven. Die snack je zo weg!
Na het eten trek in wat zoets? Wen je aan om een stuk fruit te eten in plaats van een koekje of ijs. Fruit valt niet bij iedereen even goed na een zware maaltijd (opgeblazen buik!), maar als er alweer een uur of twee á drie tussen je maaltijden zit, kan een appeltje wel erg lekker zijn!

Hoe vaak eet jij noten? En dan bedoel ik niet de borrelnoten op een verjaardag..
Noten zijn echte vetbommetjes, maar in kleine hoeveelheden en als ze ongebrand en ongezouten zijn ze wel heel gezond. En lekker!
Stukjes walnoot door je havermout of plantaardige yoghurt, Pistachenootjes over je salade, of een lekkere amandelpasta (zonder verdere toevoegingen) op brood of op je cracker. Noten zijn ook heerlijk in zelfgemaakte baksels. Noten zijn divers, lekker vullend, vrij lang te bewaren en een perfecte aanvulling op een meer plantaardig eetpatroon!
Een beetje een ondergeschoven kindje, en dat snap ik wel. Bonen, erwten en linzen zijn ook niet de meest spannende voedingsmiddelen.
Ze zijn wel gezond, vullend, goedkoop, hebben een stevige bite, en gecombineerd met volkoren granen of zilvervliesrijst is het volwaardige proteïne voor je lichaam.
Qua smaak zijn ze redelijk neutraal, en kan je er dus alle kanten mee op!
Geen idee hoe je ze zou moeten gebruiken? Gooi zwarte bonen of kidneybonen in je chili, of witte bonen in je soep. Met kikkererwten maak je heerlijke hummus, maar ze doen het ook goed in een Thaise curry.
Doperwten heb ik altijd op voorraad in de vriezer en gooi ik overal in, van pastagerechten tot nasi. Linzen zijn goed te gebruiken in een salade of een Indiase curry.
Waarschijnlijk gebruik je dit al lang, maar het kan geen kwaad om meer toe te voegen. Meer kruiden betekent meer smaak! Verse koriander doet het super in Aziatische of Mexicaanse gerechten, waar basilicum en tijm het weer fantastisch doen in Italiaanse gerechten.
Munt is lekker in Turkse of Aziatische gerechten, maar ook gewoon voor in de thee. Zelf ben ik gek op verse munt thee!
Met gedroogde kruiden kan je alle kanten op. Gebruik eens Vijfkruidenpoeder in je nasi, gerookt paprikapoeder in je pastasaus of kaneel in je havermout of yoghurt.
Een klein beetje geeft een groot effect. Het geeft meer diepte aan je eten, net even wat speciaals.
Hopelijk heb je inmiddels al zin om lekker aan de slag te gaan. Een meer plantaardig eetpatroon ligt nu binnen handbereik. Laat je creativiteit helemaal los, toevoegen is leuk!
Voor je het weet merk je dat je gerechten zo vol met lekkere ingrediënten zitten, dat je misschien andere dingen wel kunt weglaten..
Ben je daar al aan toe? Lees dan vooral deel twee van dit artikel hier!
Geef een reactie