
Ben jij gek op Indiaas eten? Dan ga je deze heerlijke, gekruide hapjes gevuld met aardappel, doperwten en kikkererwten geweldig vinden! Samosa’s zijn van oorsprong vaak al vegan, dat komt dus mooi uit. Uiteraard is mijn versie ook helemaal plantaardig.
Normaal gesproken worden samosa’s gefrituurd, maar zelf bereid ik ze liever in de oven, zodat ze niet zo vet zijn. De smaak wordt er niet minder om! Samosa’s zijn super makkelijk om te maken en je kan ze vouwen in verschillende vormen. Zelf maakte ik er een soort pakketjes van, maar je kan er ook driehoekjes van maken als je dat liever doet.
Ik serveer mijn vegan samosa’s graag met een heerlijke mango-chilisaus. Zoet, kruidig en een klein beetje pittig. Een mooi aanvulling!
Ingrediënten voor 10 samosa’s
- Middelgrote rode ui
- 3 tenen knoflook
- Driekwart rode peper (een kwart peper gaat in de mango-chilisaus)
- Stukje verse gember
- 200 gram voorgekookte aardappelschijfjes
- 130 gram kikkererwten (uitlekgewicht)
- Anderhalve eetlepel garam masala
- Eetlepel kurkuma
- Eetlepel gemalen korianderpoeder
- Peper en zout naar smaak
- 100 milliliter water
- 200 gram doperwtjes (uit de diepvries)
- 10 plakjes hartige taartdeeg (Koopmans, diepvries)
Ingrediënten voor de mango-chilisaus
- 1 kleine rijpe mango
- Kwart rode peper (over van de samosa’s)
- 2 eetlepels limoensap
- Theelepel tamarinde pasta (alternatief: rijstazijn)
- Klein stukje verse gember (ongeveer een half theelepeltje)
- Zout naar smaak
Je maakt het zo!
- Pel de ui en de knoflook en schil de gember. Voeg het samen met driekwart van de rode peper toe aan een hakmolen en hak alles heel fijn. Doe het mengsel in een wokpan en laat op lager vuur garen, terwijl je het af en toe omschept.
- Snijd intussen de voorgekookte aardappelschijfjes in kleinere blokjes en doe de blokjes in de wokpan. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze toe aan de pan. Blijf af en toe omscheppen.
- Haal de plakjes hartige taartdeeg alvast uit de vriezer en spreid ze uit op je aanrecht zodat ze kunnen ontdooien.
- Voeg de garam masala, kurkuma, korianderpoeder, peper, zout, water en de doperwten toe aan de wokpan en roer alles door elkaar. Het mengsel mag niet te nat zijn, maar als je merkt dat het te veel aan de pan blijft plakken kan er een klein beetje water bij. Verwarm het mengsel nog even kort.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de plastic velletjes van het hartige taartdeeg af.
- Schep een flinke lepel vulling op elk deegvel. De randen moeten vrij blijven. Vouw per deegvel de randen naar elkaar toe, als een klein pakketje. Knijp dit goed samen met je vingers. Knijp ook de overige randen dicht met je vingers, zodat de vulling er niet uit kan vellen.
- Bak de samosa’s voor 25 minuten op 180 graden totdat het deeg lichtbruin is gekleurd.
- Maak tijdens het bakken de mango-chilisaus. Schil de rijpe mango en snijd het vruchtvlees weg van de pit. Doe het vruchtvlees in een hakmolen samen met het resterende stukje rode peper, limoensap, tamarindepasta, een klein beetje geschilde gember en zout naar smaak. Pulseer tot de saus helemaal glad is en giet het in een schaaltje.
- Serveer de vegan samosa’s met de mango-chilisaus.
Eet smakelijk!
Tips
- Hou je wat over van de vegan samosa’s? Laat ze goed afkoelen en bewaar ze gerust in de koelkast. Ze zijn koud lekker, maar je kan ze ook nog even kort opwarmen in de oven.
- De Mango-chilisaus blijft een paar dagen goed in de koelkast en is ook heerlijk op een vegan burger met wat rucola, een wrap met falafel en groenten of op toast met avocado.
- Wil je liever wat kleinere samosa’s als borrelhapje? Snijd de plakjes hartige taartdeeg dan in vieren, en maak er een miniversie van!
Gek op Indiaas eten? Probeer dan ook mijn heerlijke vegan butter chicken en mijn Aloo Gobi met bloemkool en zoete aardappel!
[…] op gerechten uit de Indiase keuken? Sla dan ook mijn Aloo Gobi en Samosas met mango-chilisaus niet […]