
Aloo Gobi is wat mij betreft één van de lekkerste, lichtste en gezondste gerechten uit de Indiase keuken. Dit gerecht bestaat eigenlijk gewoon uit groenten, aardappels, yoghurt, smaakmakers en kruiden. Simpel dus, maar wel ontzettend smaakvol.
In mijn Aloo Gobi gebruik ik graag zoete aardappels in plaats van gewone aardappels. De zoetere smaak past goed bij de kruiden in dit gerecht, en bovendien zijn zoete aardappels erg gezond. Wist je dat ze heel veel bèta-caroteen bevatten, wat je lichaam omzet naar vitamine A? Daarnaast bevatten zoete aardappels ook veel antioxidanten en vezels. Ook gebruik ik kokosyoghurt in dit gerecht. Niet alleen om dit gerecht volledig plantaardig te maken, maar ook omdat de kokossmaak dit gerecht echt helemaal af maakt.
Heb je geen zin om je zoete aardappels te roosteren? Kook ze dan gewoon samen met de bloemkool in een pan. Het roosteren geeft net even een andere smaak en textuur aan de aardappels. Hier heb je overigens geen olie voor nodig, al mag het natuurlijk wel. Koken gaat net even wat sneller. Aan jou de keus!
- 450 gram bloemkool (vers of diepvries)
- 400 gram zoete aardappels
- 1 grote rode ui
- 3 tenen knoflook
- stukje verse gember (paar centimeter groot)
- 1 grote rode peper
- 6 tomaten
- 1 theelepel komijnpoeder
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels garam masala
- zout en peper naar smaak
- 4 eetlepels kokosyoghurt + extra voor garnering (deze yoghurt is mijn favoriet!)
- Verse koriander
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken. Verdeel ze over de bakplaat waarbij ze zoveel mogelijk los van elkaar liggen en rooster ze 25 minuten op 200 graden.
- Snijd intussen de bloemkool in roosjes (sla dit over als je diepvries bloemkool gebruikt)t, en breng een grote pan water aan de kook. Kook de bloemkool gaar in een grote pan water. Je moet er makkelijk met een vork in kunnen prikken, maar ze moeten niet helemaal slap gekookt worden. Als de bloemkool gaar is giet je het af en zet je het apart.
- Pel de ui en knoflook en schil de gember. Hak alles samen met de rode peper heel fijn, eventueel met behulp van een hakmolen.
- Snijd de tomaten in stukken. Bak de ui, knoflook, gember, rode peper en tomaat in een grote pan, totdat de tomaten zacht beginnen te worden.
- Voeg het komijnpoeder, kurkuma, garam masala en zout en peper naar smaak toe. Roer de kokosyoghurt door het mengsel.
- Voeg nu de bloemkool en de geroosterde zoete aardappel toe. Roer alles goed door elkaar en verwarm nog even kort.
- Serveer de Aloo Gobi direct met een extra lepel kokosyoghurt en wat verse koriander erop.
Geniet ervan!

[…] op gerechten uit de Indiase keuken? Sla dan ook mijn Aloo Gobi en Samosas met mango-chilisaus niet […]