
Eén van mijn favoriete wintergerechten is zonder twijfel hutspot! Om eerlijk te zijn, ik kook bijna nooit gerechten uit de Nederlandse keuken. Een AVG-tje (waarbij de V uiteraard voor vleesvervanger staat!) wordt hier zelden gegeten. Voor hutspot maak ik echter graag een uitzondering! Wel gebruik ik liever meer groenten, ten opzichte van aardappels. Dat geeft meer smaak. De hutspot eten we niet met spekjes, maar met gemarineerde tomaatjes en zeekraal. Weer eens heel wat anders!
De tomaatjes maken het lekker kruidig en een beetje zoetig, terwijl de zeekraal het wat zouter maakt. Een heerlijke combinatie!
Je kan deze hutspot prima zonder iets erbij eten, zelf doe ik dat graag. Vind je dat net te weinig of te kaal, serveer er dan gerust een vleesvervanger bij. Bijvoorbeeld wat balletjes falafel of de zeesticks van Albert Heijn! Vooral mijn man vindt dit een lekkere combinatie, samen met de zeekraal. Ook lekker: wat geroosterde pijnboompitjes of pompoenpitten over de hutspot strooien.
Dit recept is snel en gemakkelijk te maken. Als je het maakt voor 2 personen (zoals wij doen) houd je ongetwijfeld wat over. Bewaar dat in de koelkast of vries het in.
Je hoeft het alleen maar even op te bakken in een pannetje. Heerlijk om de volgende dag als warme lunch te eten!
Ingrediënten voor 3 personen
- 1000 gram hutspot (zak met wortel en ui gemengd, of 600 gram wortel in stukjes en 400 gram ui in halve ringen)
- 600 gram aardappels (ik gebruik voorgekookte, lekker makkelijk)
- 2 theelepels groentebouillonpoeder
- 100 gram zeekraal
- 200 gram semi gedroogde tomaatjes (deze!)
- Peper en zout
- 3 theelepels knoflookpoeder
Je maakt het zo!
- Doe de hutspot en de voorgekookte aardappels in een grote pan en vul de pan met water tot de hutspot en de aardappels net onder staan.
- Voeg twee theelepels groentebouillonpoeder toe en zet de pan op het vuur. Kook de hutspot en aardappels tot de aardappels zacht zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
- Snijd intussen vast de harde stukjes van de onderkant van de zeekraal af en snijd de gemarineerde tomaatjes door de helft.
- Giet het water van de hutspot en aardappels af (of bewaar het als groentebouillon!). Stamp de hutspot grof met een stamper. Er mogen best wat stukjes in blijven.
- Voeg als laatste de zeekraal, gemarineerde tomaatjes (inclusief de olie uit het bakje), knoflookpoeder en peper en zout naar smaak toe en meng goed.
[…] was mijn boodschappenlijst, hoeveelheden wijken iets af van origineel recept: – 700g kruimige aardappels – 500g hutspot uit een zak – 25g flora […]