
Ik hoop dat ik je in dit artikel al overtuigd heb om ook regelmatig lekker een groente smoothie te maken! Onlangs heb ik een aantal vragen ontvangen over het maken van de smoothies. Om jou te helpen de lekkerste groente smoothie te maken, vind je in dit artikel vraag en antwoord op een rijtje.
Vraag: Wat is de beste volgorde om je smoothie te blenden en waarom?
Antwoord:
Ik begin zelf meestal met de bladgroenten en harde groente zoals wortel of biet. Dit doe ik omdat bladgroenten nogal flink in volume zijn. Als je eerst vloeistof en andere producten zou blenden, en er moet dan bijvoorbeeld nog 200 gram spinazie bovenop, dan past het bijna niet in je blender zonder er een zooitje van te maken. Je moet de spinazie dan flink naar beneden duwen waardoor de vloeistof omhoog komt en over de kan stroomt.
Blend je deze meestal grote hoeveelheid eerst, dan heb je voldoende ruimte in je blender om daarna de andere producten te blenden.
Daarnaast hebben bladgroenten en zeker harde groenten zoals wortel of biet langer de tijd nodig om te blenden, in vergelijking met zacht fruit of avocado. Diepvries fruit heeft ook meer tijd nodig, maar omdat ik daar van minder gebruik dan bladgroenten en harde groenten, gaan bladgroenten en harde groenten eerst.
Mijn ideale blend-volgorde is dus:
- Bladgroenten samen met water / plantaardige melk
- Harde groenten met eventueel extra water / plantaardige melk
- Diepvries fruit, harder fruit zoals appel en dadels
- Zacht fruit, avocado, plantaardige yoghurt, havermout, pindakaas
Met het water of plantaardige melk speel ik altijd een beetje, daarom staat er vaak geen exacte hoeveelheid bij de recepten. Ik begin vaak met ongeveer 300-400 ml en kijk dan gaandeweg wat er verder nog nodig is. Biet of wortel bevatten meer zetmeel, en hebben vaak wat meer vocht nodig dan bijvoorbeeld spinazie.
Banaan, mango en avocado maken het ook dikker waardoor je meer vocht nodig hebt om goed te kunnen blenden.
Vraag: Mijn blender heeft moeite om alles glad te blenden waardoor ik stukjes in mijn smoothie houd. Wat kan ik doen?
Antwoord:
Het kan zijn dat je blender niet krachtig genoeg is. In dat geval zijn harde groenten zoals biet en wortel en diepvries fruit minder geschikt. Kies dan meer voor bladgroenten, avocado en zacht fruit.
Ook bij een krachtige blender komt het wel eens voor dat er een stukje in blijft zitten. Als je blender moeite heeft om alles glad te blenden, dan kan het zijn dat je net wat te weinig vloeistof gebruikt. Giet een klein beetje water of plantaardige melk erbij en probeer het nog eens. Niet gelijk veel, een klein beetje kan al genoeg zijn.
Soms schud ik de blender zelf nog zachtjes een beetje tijdens het malen om het net even wat losser te maken (pas hier mee op uiteraard) of gebruik ik de pulseknop. Deze knop gaat van geen snelheid naar heel krachtig in één seconde waardoor stukjes wat meer de mesjes in worden gezogen.
Wat ook helpt als je blender het niet helemaal aan kan:
- Snijd je hardere groenten in kleinere stukken
- Laat je diepvriesfruit ontdooien
- Laat je dadels even 10 minuten weken in warm water
Vraag: Kan ik mijn smoothies ook invriezen?
Antwoord:
Ja, dat kan zeker! Bewaar ze direct na het blenden in een flesje of bakje wat vriezer bestendig is (geen glas!). Als je je smoothie bij het ontbijt wilt drinken, haal het dan de avond van te voren uit de vriezer en bewaar het in de koelkast.
Vraag: Ik vind mijn smoothies nog te groen smaken. Kan ik meer fruit gebruiken?
Antwoord:
Fruit smoothies hebben niet dezelfde voordelen als groente smoothies (waar ook fruit in zit, maar in verhouding veel meer groente). Vind je de verhouding van één deel fruit, twee delen groente te veel naar groente smaken?
Probeer dan de meest neutrale groenten te gebruiken voor je smoothie. Dat zijn bijvoorbeeld Romaine sla, botersla, komkommer en courgette. Ook avocado is erg neutraal. Gebruik daarbij dan de meest zoete variant van fruit, bijvoorbeeld rijpe mango of rijpe aardbeien. De verhouding van één deel fruit en twee delen groente is zo wat minder merkbaar. Als je hier aan gewend bent kan je door met de spinazie, veldsla of paksoi bijvoorbeeld.
Nog een kleine tip: drink je je smoothie bij iets anders, bijvoorbeeld een bakje plantaardige yoghurt of havermout met rood fruit? Drink dan eerst je smoothie en begin daarna pas aan je yoghurt of havermout.
Als je eerst iets zoeters eet en daarna je smoothie drinkt, smaakt je smoothie minder zoet omdat je al een zoete smaak in je mond hebt. Drink je je smoothie als eerste, dan is dat de smaak waar je aan went.
Hopelijk heeft deze q&a jou geholpen om je groente smoothie nog lekkerder te maken. Veel plezier met blenden en vooral drinken!
Ben je benieuwd welke blender ik gebruik voor mijn smoothies? Dat is de SilentMixx van Bosch, deze dus!
Geef een reactie