
Deze heerlijke frisse Vietnamese salade at ik voor het eerst in Thailand (niet in Vietnam, haha) bij een Vietnamees restaurant. Het restaurant zat in een onbekende buurt, in de buurt van de luchthaven, waar we onze laatste overnachting hadden alvorens naar huis te gaan. Het was de enige plek in Thailand waar we geweest waren waar de mensen geen Engels spraken, afgezien van een heel blij ‘Hello!’.
De mensen waren vriendelijk en de geur die uit de keuken kwam was heerlijk, dus we zijn gewoon gaan zitten en hebben op goed geluk wat dingen op de kaart aangewezen. Daar zat onder andere ook deze salade bij.
De salade verzoop in de dressing, maar dat was in dat geval juist een pluspunt. Fris, maar toch ook lekker zoutig en zuur met knapperige nootjes er boven op. Echt een aanrader. Deze salade maak ik zelf thuis nog regelmatig als bijgerecht of lunch, zeker op warme dagen.
Nu zit er in veel Thaise en Vietnamese gerechten vissaus, wat natuurlijk niet plantaardig is. Ik was dan ook heel verbaasd om laatst online vegan vissaus, dus zonder vis, tegen te komen!
Ik heb gelijk een flesje besteld, het was van het merk Thai Taste. Het smaakt behoorlijk als de originele vissaus. Ruikt wat minder sterk, maar dat is nou net niet zo erg..
De geur van vissaus is immers behoorlijk aanwezig. Ik kan je deze vegan variant dan ook van harte aanraden.
Niet kunnen vinden online? Geen zorgen! Ik laat je ook zien hoe je heel makkelijk zelf vegan vissaus kunt maken. Welke variant je ook gebruikt, maak zeker deze frisse Vietnamese salade eens! Het is verslavend lekker.
- 50 gram glasnoedels
- 175 gram courgette
- 100 gram winterpeen of wortel
- 8 gram verse koriander
- 2,5 eetlepels Thai Taste vegan vissaus of zelfgemaakte vissaus
- 2 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels rijstazijn
- Handje geroosterde ongezouten cashewnoten of pinda’s
- 1 Eetlepel gedroogd zeewier (wakame of dulse)
- 3 gedroogde shiitakes
- 300 milliliter water
- 2-3 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel suiker
Vegan vissaus:
- Doe de gedroogde zeewier en de gedroogde shiitake in een pannetje met het water en breng aan de kook.
- Als het water kookt draai je het vuur laag en laat je het zachtjes doorsudderen voor ongeveer 10 minuten.
- Zeef daarna het zeewier en de shiitake uit de vloeistof, vang de vloeistof op.
- Meng de sojasaus (2 tot 3 eetlepels, afhankelijk van hoe zout je het wil hebben) en de suiker door de vloeistof en laat afkoelen.
Salade:
- Laat de glasnoedels 10 minuten weken in heet water (kokend hoeft niet).
- Draai intussen met een spiraalsnijder een soort noedels van de courgette en winterpeen. Doe deze in een schaal.
- Giet de glasnoedels af en doe ze in de schaal bij de groenten.
- Scheur de korianderblaadjes in stukjes en voeg ze toe aan de schaal.
- Voeg de vissaus, limoensap en rijstazijn toe aan de schaal en hussel alles door elkaar.
- Hak de noten in stukjes en garneer de salade ermee.
- De zelfgemaakte vissaus bewaar je afgedekt in een potje of flesje in de koelkast. Het is enkele weken houdbaar.
- Je kunt nog in stukken gescheurde muntblaadjes toevoegen aan de salade om het extra fris te maken.
- Een spiraalsnijder is super makkelijk om te hebben! Dit is er één die ik je kan aanraden (klik hier). Niet in huis? snijd dan zo dun mogelijke lange repen met een dunschiller.
Geef een reactie