
Er is toch niets beters dan warm, versgebakken brood? Alleen de geur al die in je huis hangt tijdens het bakken, hmmm!
Hoewel ik een heerlijk knapperig volkoren brood niet kan weerstaan, is focaccia toch ook wel één van mijn favorieten. Focaccia is een lekker zacht en smaakvol brood, zeker als het gevuld is met smaakmakers zoals olijven en rozemarijn. Focaccia is zo, vers uit de oven, al heerlijk. Wil je toch wat extra’s? Serveer er dan een beetje plantaardige boter of een goede olijfolie bij om te dippen.
Toegegeven, het kost je even wat tijd om zelf focaccia te maken, maar moeilijk is het zeker niet. De overgrote merendeel van de tijd zit namelijk in het rijzen. In die tijd kan jij uiteraard mooi wat anders gaan doen. Bijvoorbeeld een heerlijke Italiaanse soep of smeuïge hummus maken, voor bij de focaccia met zwarte olijven, tijm en rozemarijn.
Ingrediënten voor 1 focaccia
- 300 gram tarwebloem
- 5 gram gedroogde gist
- 25 gram olijfolie + klein scheutje extra
- 150 milliliter lauwwarm water (niet te heet!)
- Flinke snuf zout
- 2 theelepels gedroogde tijm of verse tijm
- 75 gram gehakte zwarte olijven
- 2 takjes verse rozemarijn
- Optioneel: grof zeezout
Je maakt het zo!
- Meng in een grote kom bloem, gist, zout, tijm, olijfolie en water door elkaar tot het een deegbal wordt. Kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten (jep, een stevige work-out!)
- Kneed als laatste de gehakte zwarte olijven door het focaccia deeg heen en vorm het deeg tot een bal.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier deegbal op. Trek het deeg een beetje uit elkaar totdat het ronder en platter is. Dek de bakplaat af met een schone theedoek.
- Zet de bakplaat op een warme plek (niet in de oven) en laat het deeg minimaal een uur, maar het liefst 1,5 tot 2 uur rijzen. Je zult zien dat het brood opeens veel groter is geworden!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Druk met je vinger voorzichtig wat gaten in de focaccia.
- Sprenkel een klein beetje olijfolie over de foccacia en verdeel de blaadjes verse rozemarijn over het brood. Strooi hier eventueel nog een klein beetje grof zeezout over.
- Bak de focaccia 20 minuten op 200 graden tot het brood licht verkleurd is. Laat het brood een beetje afkoelen alvorens te serveren. Het blijft nog zeker twee dagen lekker na het bakken.
Geniet ervan!
Ben jij ook zo gek op focaccia? Probeer dan ook eens mijn focaccia met gemarineerde tomaatjes, knoflook en rozemarijn!
Geef een reactie