
Bak jij wel eens zelf brood? Ik heb het heel lang niet gedaan omdat ik dacht dat het lastig was. Het tegendeel blijkt waar te zijn met deze heerlijke focaccia met gemarineerde tomaatjes, knoflook en rozemarijn!
Focaccia is één van mijn favoriete broodsoorten. Plat, zacht en een beetje olieachtig. Deze focaccia heeft lekker zomerse Mediterraanse smaken door de olijfolie en de gekruide tomaatjes. Perfect voor een zonnige dag zoals vandaag. Voor bij de borrel, bij een salade, met een kom soep of als bijgerecht bij een BBQ. Beleg heb je bij dit brood niet eens nodig. Je zou hooguit een klein likje plantaardige boter kunnen gebruiken, als je dat lekker vindt.
Je hebt er echt nog geen tien minuten werk aan. Natuurlijk moet je wel even op tijd beginnen omdat het brood nog moet rijzen. Verder hoef je er amper wat aan te doen. Het gist doet het meeste werk. Je hebt geen bakvorm of broodmachine nodig, de focaccia gaat gewoon op de bakplaat. Lekker makkelijk.
Zelfs als je nog nooit brood hebt gebakken, gaat dit je lukken!
Ingrediënten voor 1 focaccia
- 175 gram tarwebloem
- 125 gram volkorenmeel
- 150 milliliter warm water (met de nadruk op warm!)
- 25 gram olijfolie
- 5 gram gedroogde gist
- theelepel knoflookpoeder
- theelepel uipoeder
- Flinke snuf zout
- 60 gram gemarineerde tomaatjes (bij de bakjes gekoelde tapas in de supermarkt)
- Takje verse rozemarijn
Je maakt het zo!
- Meng het bloem, meel, warm water, olijfolie, gist, knoflookpoeder, uipoeder en zout door elkaar met je handen en kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het een zacht en soepel deeg is.
- Hak de gemarineerde tomaat in stukjes en kneed deze op het laatst door het deeg. Blijven er stukjes tomaat niet in je deeg plakken? Strooi ze dan gewoon over je focaccia.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier deegbal op. Trek het deeg een beetje uit elkaar totdat het ronder en platter is. Dek de bakplaat af met een schone theedoek.
- Zet de bakplaat op een warme plek (niet in de oven) en laat het deeg minimaal een uur, maar het liefst 1,5 tot 2 uur rijzen. Ga lekker wat anders doen tussendoor! Je zult later zien dat het brood opeens veel groter is geworden.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Strooi wat naaldjes verse rozemarijn en eventueel een beetje extra zout over je focaccia.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de focaccia op 200 graden. Na ongeveer de eerste 10 minuten bakken dek je het brood voorzichtig af met zilverfolie om het verbranden van de tomaatjes en de rozemarijn te voorkomen. Bak het brood vervolgens nog 12 tot 15 minuten.
- Laat je focaccia een beetje afkoelen en serveer. Het blijft nog zeker twee dagen lekker na het bakken.
Eet smakelijk!

Geef een reactie