
Dit is zo’n recept wat je echt een keer gemaakt moet hebben. De smaak is echt zo ontzettend lekker! Voor de mensen die nog niet zo thuis zijn in vegan bakken: deze appeltaart is echt niet moeilijker om te maken dan elke andere appeltaart. Natuurlijk kost het even een beetje tijd om je eigen appeltaart te maken, maar ik beloof je dat het echt de moeite waard is.
De vegan variant smaakt zeker niet minder dan klassieke appeltaart. Voor mij is dit zelfs de allerlekkerste appeltaart!
Het deeg is lekker krokant, maar toch ook een heel klein beetje smeuïg, door het gebruik van amandelmeel. Ik bleef er van snoepen tijdens het maken. Voor het deeg gebruik ik de plantaardige boter van Flora, die net als roomboter smaakt, maar dus helemaal zonder dierlijke ingrediënten!
De vulling van mijn vegan appeltaart is lekker zoet, maar niet té zoet. Ik ga voor de Jonagold appel, die een beetje fris-zoet-zuur is. Elstar of Fuji appels zijn ook prima! Snijd je appel wel in schijfjes in plaats in blokjes, de taart blijft dan steviger.
Zoals je ziet gebruik ik geen suiker in de vulling, dat heeft deze vegan appeltaart echt niet nodig.
Een heerlijk en makkelijk recept om eens te maken in het weekend, of als je wat mensen op bezoek krijgt (dat is in deze bijzondere tijden al een taartje waard vind ik!). Maar ook als je geen gasten verwacht en zelf zin hebt in wat lekkers is deze vegan appeltaart een dikke aanrader. De appeltaart kan je overigens prima invriezen! Snijd de taart in stukken en vries de stukken apart in. Even een minuut of 10 in een vooverwarmde oven, en hij is weer net zo lekker.
Ingrediënten voor de lekkerste vegan appeltaart
Deeg:
- 300 gram tarwebloem
- 75 gram amandelmeel
- 200 gram plantaardige boter (ik gebruikte die van Flora)
- 2 eetlepels plantaardige melk (ik gebruikte Alpro sojamelk met vanillesmaak)
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- flinke theelepel bakpoeder
- Optioneel: merg van één vanillestokje
Vulling:
- 4 grote Jonagold appels
- 130 gram rozijnen
- Flinke eetlepel kaneel
Overig:
- Eetlepel custardpoeder
- Eetlepel plantaardige melk (ik gebruikte Alpro sojamelk met vanillesmaak)
Je maakt het zo!
- Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen in een mengkom en kneed dit tot een soepel deeg. Laat het deeg in de mengkom afgedekt rusten in de koelkast voor minimaal een uur.
- Schil vlak voor je het deeg uit de koelkast wil halen de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in schijfjes, zo dun mogelijk. Snijd de schijfjes door de helft. Meng de appelstukjes met de rozijnen en kaneel en zet apart.
- Vet een springvorm van 23 centimeter in met plantaardige boter en verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 3 gelijke stukken. 1 stuk leg je apart, die is voor de bovenkant. De andere 2 stukken voeg je samen en rol je uit tot een ronde vorm, groot genoeg om je taartvorm mee te bekleden. Til het deeg voorzichtig in de springvorm en duw het goed aan. Scheurt je deeg bij het optillen? Geen ramp, ‘plak’ dan de stukken deeg in de springvorm stevig tegen elkaar aan, zodat het deeg intact blijft na het bakken.
- Verdeel 1 eetlepel custardpoeder over de bodem om te voorkomen dat het deeg vochtig wordt van de appels. Schep de appelvulling in de springvorm en verdeel gelijkmatig.
- Rol nu het laatste stuk deeg uit en snijd hier lange dunne repen van. Leg deze over de appelvulling heen in een ruitpatroon. Bestrijk de bovenkant van de taart met plantaardige melk.
- Bak de taart 50 minuten op 175 graden. Laat de taart een beetje afkoelen alvorens deze uit de vorm te halen.
Genieten!
Tip!
- Voor mij is een stuk appeltaart niet compleet zonder slagroom. Ik gebruik hiervoor de Soja Topping van Albert Heijn. Vrijwel niet te onderscheiden van echte slagroom, en helemaal zonder zuivel!
- Heb je geen amandelmeel in huis? Vervang het dan door extra tarwebloem.
Geef een reactie