
Als je, net als ik, regelmatig thuis aan yoga wil doen (lees hier waarom!), is een eigen yogamat onmisbaar. Welke mat je gebruikt kan echter een héél groot verschil maken. Dit is uiteraard ook compleet afhankelijk van jouw eigen wensen. Hoe vaak wil je yoga doen, in welke ruimte, en welke vorm van yoga? Er is niet één perfecte yogamat voor iedereen, het blijft een heel persoonlijke keuze. Dus, waar moet je nu precies op letten als je een eigen yogamat wil kopen?
1. Dikte van de mat – comfort
De dikte van je yogamat kan beïnvloeden hoe goed je houdingen uit kunt voeren. Als je van plan bent om yoga te doen op een harde ondergrond (tegels, laminaat, houten vloer), is een iets dikkere yogamat voor sommige houdingen wel zo fijn. Dit zul je vooral opmerken met liggende houdingen of houdingen waarbij je bijvoorbeeld steunt op je elleboog of knie. Heb je een te dunne yogamat en een harde ondergrond, dan kunnen bepaalde houdingen erg pijnlijk of ongemakkelijk zijn. Zo heb ik de ‘Mermaid Pose’ heel lang overgeslagen toen ik nog een echt dunne mat had. Niet te doen voor mijn knie! Uiteraard kan je gebruik maken van handdoeken of dekens om je te ondersteunen, maar persoonlijk vind ik dat niet altijd even handig. Met een dikkere yogamat kun je dit gemakkelijk voorkomen.
Doe je graag houdingen waarbij je je balans flink moet kunnen bewaren, bijvoorbeeld ‘Warrior 3’? Dan zal je merken dat dat met een dikkere yogamat iets moeilijker is. Zeker niet onmogelijk, maar uiteraard anders dan wanneer je deze houding op een harde en stabiele ondergrond (dus een dunne mat) uitvoert.
Ben jij van plan om yoga te doen op een zachtere ondergrond, bijvoorbeeld op een kleed of dikke vloerbedekking? Dan werkt een dunnere yogamat prima!
Ook iets om rekening mee te houden: Wil je je yogamat alleen thuis gebruiken of ook buiten de deur? Een dunnere yogamat is uiteraard een stuk lichter van gewicht dan een dikke mat. Als je alleen thuis je mat uitrolt is een zware mat geen probleem. Wil je op de fiets naar een yogales toe? Dan is een zware mat wellicht minder prettig.
2. Dikte van de mat – temperatuur
Goed om te bedenken: een dikke yogamat beschermt je beter tegen een koude ondergrond. Wil je yoga doen op vloerbedekking of op een dik kleed, dan zal je hier minder last van hebben. Een tegelvloer of laminaatvloer zonder vloerverwarming kan echter erg koud zijn! Zeker bij zittende of liggende houdingen kan je merken dat de kou in je lichaam trekt. Bij gebruik van een dikkere mat zal je dit minder tot niet merken.
3. Materiaal – onderkant van de mat
Ik raad je echt aan om een anti-slip mat te kopen. De meeste yogamatten hebben wel een soort van anti-slip laag, maar niet allemaal. Let hier goed op, want niets is vervelender dan dat je de mat onder je voelt weg glijden. Jij beweegt, je mat hoort stil te liggen.

4. Materiaal – bovenkant van de mat
Het materiaal van de bovenkant van de mat is net zo belangrijk. Krijg je bijvoorbeeld snel huidirritatie door rubber? Of doe je graag aan intensieve vormen van yoga waarbij je veel zweet? Dan is een rubberen toplaag niet handig voor jou.
Zelf heb ik een yogamat met een microfiber laag, een soort stoffen laag. Niet alleen is dit veel zachter voor mijn huid, maar het zorgt er ook voor dat ik niet weg glijd als intensieve vormen van yoga doe. Met deze toplaag krijg je zelfs méér grip als de stof vochtig wordt, in tegenstelling tot rubber. Ik kan me daardoor beter focussen op de houdingen zelf, in plaats van focussen op het niet wegglijden.
5. Afmetingen
Niet elke yogamat heeft dezelfde afmetingen. Je hebt yogamatten die breder zijn, of langer. De standaardmaat is 60 centimeter breed en 180-183 centimeter lang. Het is uiteraard handig om te kijken naar je eigen lengte en lichaamsbouw, maar ook naar de houdingen die je graag uitvoert. Staar je niet blind op je algehele lengte. Heb jij een gemiddelde lengte maar bijvoorbeeld wel lange benen? Dan kan een langere yogamat toch wel prettig zijn!
Mijn eigen yogamat
Mijn eigen yogamat heb ik enkele jaren geleden besteld en ik heb er nog steeds bijna dagelijks plezier van. Het was niet de meest goedkope mat, maar ook niet de meest prijzige. Het verschil in kwaliteit merk ik echter wel.
Mijn yogamat is niet zo dik dat je geen balans meer kunt vinden, maar ook niet zo dun dat houdingen enorm pijnlijk zijn. Daarnaast is het een antislip mat die écht niet van zijn plaats komt. De bovenkant is zacht, maar geeft mij wel voldoende grip. Als de mat nat wordt, heb je zelfs nog meer grip. Ideaal voor Poweryoga of Hot Yoga bjivoorbeeld. Er blijft geen vocht op de mat liggen. Daarbij word ik gewoon heel blij van de vrolijke kleuren!
Ik heb hem al vaker aanbevolen op Een Beetje Groener, maar ik ben er dan ook écht happy mee!
Ben je toch op zoek naar een andere yogamat?
Wat dacht je van deze extra lange yogamat die ook nog eens lekker dik is? Fijn als je snel last hebt van je gewrichten. Geschikt voor zowel binnen als buiten.
Of is deze meer geschikt voor jou? Dit is een zeer dunne yogamat van duurzaam materiaal die je heel makkelijk meeneemt op reis. Je kan de yogamat gewoon opvouwen!
Toch nog niet gevonden wat je zocht? Ook Yogashop.nl heeft ontzettend mooie yogamatten!
Geef een reactie