
Regelmatig hoor ik dat mensen meer plantaardig eten behoorlijk duur vinden en dat de prijzen het moeilijk maken.
Super jammer, want iets wat zo goed is voor je gezondheid zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Niet alleen voor mensen met een hoger inkomen, maar ook voor mensen met een klein budget.
Ik ben persoonlijk een groot voorstander van de BTW op groenten en fruit verlagen of zelfs afschaffen. Tot het zover is zullen we vooral zelf creatief moeten zijn! Gelukkig is het niet onmogelijk om (meer) plantaardig te eten met een kleiner budget. Hier lees je mijn beste tips!
Sommige groenten en fruitsoorten zijn in bepaalde seizoenen zeer goed verkrijgbaar en dat is gelijk te zien aan de prijs. Is het je ooit wel eens opgevallen dat je wordt doodgegooid (niet letterlijk gelukkig!) met mandarijnen en pompoenen in de herfst en winter? Maak daar vooral gebruik van.
Nu zal dat niet met alle soorten zo makkelijk gaan. Een avocado of banaan groeit hier niet, moet van ver komen en kan dus wat duurder zijn (dat hoeft overigens niet als de supermarkt het in grote aantallen kan inkopen). Moet je deze dan nooit meer eten? Wat mij betreft zeker niet, maar je kunt het wel aanvullen met groenten en fruit uit het seizoen. Boerenkool, pompoen en knolselderij in de winter en aardbeien, rabarber en tomaten in de zomer.
Wat extra pluspuntjes: groente en fruit uit het seizoen smaakt vaak net even wat beter (aangezien het niet van ver hoeft te komen kan het later geplukt of geoogst worden), het is beter voor het milieu én je steunt de lokale boeren ermee. Goed gedaan!
Weten welke groenten en fruit er bij het seizoen horen of wat de meest duurzame keuze is? Kijk dan even op deze website voor meer informatie.
Bepaalde groenten blijven duur, ook in het seizoen. Witte asperges bijvoorbeeld. Toch een beetje een luxeproduct. Groene asperges zijn daarentegen al goedkoper en ook heel lekker. Broccoli is helemaal goedkoop en daar kan je alle kanten mee op.
Ook prei, komkommer, aardappels, bloemkool, uien, bieten, kool en wortels zijn relatief goedkoop. Rood fruit is over het algemeen duur, maar appels en peren zijn weer beter betaalbaar. Groente en fruit eten is dus eigenlijk altijd wel mogelijk, al zal je soms keuzes moeten maken die beter bij je budget passen. Ga niet altijd voor de duurste variant, ook de meer betaalbare groenten en fruit doen veel voor je gezondheid.
Vaak is het kopen van grotere porties of verpakkingen veel goedkoper. Dat vergt aan de ene kant wat meer planning, aangezien je meer van hetzelfde product op moet maken in de week. Het is dan handig is als je al weet waarvoor je dat gaat gebruiken. Even omschakelen misschien, maar niet onmogelijk.
Voorbeeldje: Bij mijn supermarkt betaal ik €1,45 voor 200 gram spinazie, en maar €1,69 voor 400 gram spinazie. Koop dus liever 400 gram spinazie. Gebruik 200 gram voor je diner, en gooi de andere 200 gram in je smoothie (Kijk hier voor tips).
Nog een idee, gebruik 200 gram voor je diner en hak de rest fijn en vries het in.
Verse munt nodig? Ik kan 15 gram kopen voor €0,99 of 40 gram voor €1,19.
Misschien heb ik voor het gerecht wat ik wil maken ook maar 15 gram nodig, maar de rest kan ik dan mooi gebruiken om verse muntthee mee te maken. Scheelt weer doosjes thee kopen, heel simpel.
De beste tip: Avocado’s! In mijn supermarkt koop ik er één voor €1,35 of een heel netje voor €2,99. De avocado’s in het netje zijn wel iets kleiner (al scheelt het soms amper wat), maar in een netje zitten er dus wel vijf of zes! Daarbij, baby avocado’s zijn eigenlijk veel handiger qua portie, omdat 1 hele avocado voor 1 persoon bijvoorbeeld best veel is. Win-win dus.
Dit prijsverschil gaat misschien niet voor elk product op, maar als je er wat meer op let zal het je soms echt verbazen. Handig om op te letten!
Ik ben liever lui dan moe, dat geef ik gelijk toe. Toch vind ik het zonde om meer te betalen voor producten die voorgesneden zijn.
Even een klein voorbeeldje. Voor een doosje van 250 gram kastanjechampignons betaal je momenteel bij mijn supermarkt €1,39. Voor 250 gram in plakjes gesneden kastanjechampignons betaal je €2,09. Terwijl het toch ook weer niet zoveel tijd kost om een paar champignons in plakjes te snijden.
Zo betaal je natuurlijk ook meer voor kant en klare salades, voorgesneden zoete aardappelfrietjes, groentepakketten, hapklaar fruit en alles wat ook maar enigszins geprepareerd is. Soms is het fijn dat het er is, maar je betaalt nu eenmaal voor het gemak. Beter voor je budget: maak lekker zelf je salades, snijd zelf frietjes van een paar zoete aardappels, was zelf je sla en schil zelf je fruit. Scheelt veel geld en je producten zijn nog langer houdbaar ook.
Misschien een beetje een open deur, want als je een beetje op je budget let doe je dit waarschijnlijk al. Maar baseer je ook echt je maaltijden op aanbiedingen? Als je je maaltijden plant op aanbiedingen ben je een stuk voordeliger uit.
Zo kan ik nu al zien bij mijn supermarkt wat er volgende week in de aanbieding is. Ideaal! Zijn de courgettes in de aanbieding? Dan eten we een avond courgettesoep. 1+1 gratis op de komkommers? Dan wordt komkommer de snack van de week.
Bepaalde aanbiedingen zijn helemaal interessant. Vleesvervangers zijn bijvoorbeeld relatief duur, maar wel rustig twee tot drie weken houdbaar. Koop er wat meer tijdens een aanbieding, en je hoeft dat de komende twee tot drie weken niet meer te doen. Hetzelfde geldt voor plantaardige melk. Maanden houdbaar!
Bij sommige supermarkten krijg je ook persoonlijke aanbiedingen. Ja, ze houden dan wel bij wat je allemaal koopt. Persoonlijk vind ik dat niet zo erg. Dat betekent namelijk wel dat ik wekelijks persoonlijke aanbiedingen krijg voor plantaardige yoghurt, blauwe bessen, spinazie en volkoren tortillawraps. Top!
Iets wat je de laatste tijd steeds meer ziet. Groente en fruit wat er niet perfect uit ziet, maar prima te eten is, wordt voor een lagere prijs in de supermarkt verkocht. Super goed idee, omdat we veel te veel goed eten verspillen. Maar dus ook goed voor jouw portemonnee en budget!
Zelf koop ik bijvoorbeeld altijd de buitenbeentjes kastanjechampignons. Ik zie de meest bijzondere vormen champignons voorbij komen. Maar laten we wel wezen, heb jij ooit naar een champignon gekeken en gedacht: ‘Wat een prachtig exemplaar, die bewaar ik!’? Waarschijnlijk niet. Het maakt niet uit hoe ze er uit zien, je snijdt ze toch in stukjes. Die buitenbeentjes smaken precies hetzelfde als ‘normale’ champignons. En voor die buitenbeentjes betaal ik €1,25 voor 300 gram, ten opzichte van €1,39 voor 250 gram. Meer voor minder geld, prima dus!
Ik gebruik regelmatig vleesvervangers, maar niet dagelijks. Je kan gerechten prima maken zonder vleesvervangers. Voor een extra bite kan je bonen of linzen gebruiken. Spotgoedkoop, vullend, lekker, heel lang houdbaar en super gezond. Zeker als je ze combineert met hele granen of zilvervliesrijst. Ze vormen dan samen een complete vorm van proteïne.
Vegan kaas is duur en niet noodzakelijk. Gezonde dure sapjes kan je ook zelf maken en hoef je niet te kopen. En dure superfoods zijn een aanslag op je budget, terwijl een simpele rode paprika je ook al bijna de dubbele hoeveelheid vitamine C levert die je dagelijks nodig hebt. Zo simpel kan het gelukkig zijn.
Diepgevroren groenten en fruit zijn niet alleen heel makkelijk (want al gewassen en gesneden) maar soms ook aanzienlijk goedkoper. Waar ik voor verse sperziebonen €1,99 per 500 gram betaal, kosten diepvries sperziebonen me €0,75 voor 450 gram. In verhouding dus veel voordeliger, veel langer houdbaar, net zo lekker en die diepvries bonen hoef ik niet meer te doppen, hoera!
Of de aardbeien, als ik ze vers wil betaal ik voor 500 gram €3,99. Diepvries aardbeien kosten me ook 3,99 maar dan heb ik wel 1000 gram. Heel eerlijk, verse aardbeien vind ik wel lekkerder om zo op te eten dan ontdooide aardbeien. Maar koop je ze alleen om in je smoothie te doen, dan maakt het weer helemaal niets uit.
Het bijkomende voordeel van diepgevroren groenten en fruit is dat ze direct na de oogst zijn klaargemaakt en ingevroren. Alle vitaminen blijven dus bewaard.
Begrijpelijk dat je het liefst naar één supermarkt gaat, maar een beetje rondkijken kan je soms wel aardig wat schelen. Kijk bijvoorbeeld eens bij een Turkse supermarkt voor verse kruiden, groenten en hele granen. Of koop je kruidenmixen, rijst en noedels bij de Toko. Noten zijn relatief duur, maar kan je in grotere hoeveelheden veel goedkoper halen op de markt. Ook groenten en fruit zijn op de markt goedkoop. Zeker aan het eind van de dag zakken de prijzen enorm, omdat het voor markt kooplui vaak gunstiger is om het voor een iets lagere prijs te verkopen, dan alles weer in te pakken en mee te nemen.
Online kan je ook veel houdbare producten vinden die je soms groter in kan kopen voor een betere prijs. Let dan wel op de verzendkosten, anders heb je er nog geen voordeel van.
Elke dag gooien we in Nederland zoveel voedsel weg, wat nog prima te eten is, om vervolgens weer nieuw voedsel te kopen. Super zonde eigenlijk. Heb je nog een restje over van het diner? Bewaar het in de koelkast en eet het de volgende dag voor de lunch. Scheelt je weer wat op je boodschappen budget. Ook je vriezer is hier je beste vriend. Vries in wat je hebt overgehouden en eet één keer per week restjes.
Dat is leuker dan hoe het klinkt. Je kan zo nog een keer extra genieten van je lekkere zelf gekookte maaltijd!
Kijk vooral ook naar alles wat je niet zou eten als je meer plantaardig gaat eten. Vlees en vooral vis zijn best duur! Kaas ook. Als je dit niet zou kopen of in elk geval minder zou kopen bespaar je ook geld.
Hopelijk ben je inmiddels overtuigd dat plantaardig eten ook met een klein budget mogelijk is! Wat zijn jouw beste bespaartips?

Geef een reactie